14 okt 2014

Besparingen NMBS: Regering schoffeert treinreiziger

regering legtaan

De de NMBS en Infrabel een besparing op maar liefst 2,1 miljard euro tijdens deze legislatuur. Kamerlid Stefaan Van Hecke: "De regering schoffeert de treinreiziger. Zij werden al zwaar getroffen door veel vertragingen, afschaffing van lijnen en van vroege en late treinen. Deze extra loodzware besparingen op de NMBS en Infrabel zijn voor Groen en Ecolo onaanvaardbaar."

Deze beslissing getuigt ook van een totaal verkeerde visie op mobiliteit. Stefaan Van Hecke: "Investeren in het spoor is net heel belangrijk om de gigantische verkeersproblemen in ons land te helpen oplossen. De reizigers weer naar de wagen duwen zal nog tot meer files en verkeerschaos leiden. Maar ondertussen raakt deze regering niet aan de zware fiscale ondersteuning van bedrijfswagens dat jaarlijks meer dan 4 miljard euro kost."

"Dergelijke loodzware besparingen plaatsen NMBS en Infrabel in een financiële wurggreep waar de reizigers en de personeelsleden zwaar onder zullen lijden", stelt Van Hecke vast. Temeer daar er verwacht wordt dat de treinen stipter en veiliger moeten rijden en nieuwe investeringen noodzakelijk zijn. De gevolgen zijn nu al duidelijk: treintickets zullen duurder worden, lijnen zullen verder afgebouwd worden en stations geschrapt. De openbare dienstverlening wordt frontaal aangevallen. De 'gewone mensen' die dagdagelijks pendelen van en naar het werk zullen de eerste slachtoffers zijn.

Over deze drastische besparingen was er overigens geen woord te lezen in het regeerakkoord. De financiële doodsteek voor het spoor behoort blijkbaar tot het geheime deel van de akkoorden. Na twee dagen toont deze rechtse regering al meteen haar ware gelaat.

 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.