Groen wees er in juli 2013 op dat de Belgische regering er kon voor kiezen om de richtlijn niet om te zetten. Duitsland en Roemenië zetten de Europese Richtlijn ook niet om, omdat de bepalingen in strijd waren met hun Grondwet. "Ook in België moet de Regering eerst aantonen dat de bepalingen grondwettelijk zijn", vroeg Van Hecke bij de bespreking. Maar de Ministers van Economie Vande Lanotte en van Justitie Turtelboom bleven halsstarrig vasthouden aan hun tekst, en wilden geen rekening houden met de privacy-bezwaren.
De wet op het opslaan van het internetverkeer werd in de zomer van 2013 dan ook overhaast door het Parlement gejaagd. CD&V, Open VLD en sp.a verwierpen de vraag van Groen om het advies van grondwetsspecialisten, consumentenorganisaties en de privacy-commissie in het parlement te horen.
"Die koppigheid keert nu als een boemerang in hun gezicht terug", analyseert Van Hecke : "Gelukkig zijn er nog Europese instanties om de privacy te garanderen".
Het Europees Hof oordeelt dinsdag inderdaad dat de richtlijn de Europese privacy-regels overtreedt. "De richtlijn impliceert een zeer omvangrijke en bijzonder ernstige inmenging in de fundamentele rechten van het privéleven en op bescherming van persoonsgegevens zonder dat deze inmenging tot het strikt noodzakelijke beperkt blijft", klinkt het.Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke vraagt dan ook dat de ministers Vande Lanotte en Turtelboom hun wet zo snel mogelijk intrekken.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter