
De Raad van State heeft moeite met die plicht. Geldt die enkel wanneer je effectief plannen onderschept van een terreuraanslag? Of volstaat het om een bepaalde intentie op te merken? "Een intentie is niet gemakkelijk in te schatten. Als de meldingsplicht slaat op elke inlichting die gelijk welk terroristisch misdrijf kan voorkomen, dan ontstaat een grote rechtsonzekerheid", vreest de Raad van State.
Ook vraag het college zich af of de meldingsplicht voor alle personeelsleden moet gelden, of enkel voor bepaalde functies. Sommigen bouwen een intieme werkrelatie op met de persoon die ze moeten 'verklikken', anderen komen nooit in aanraking met potentiële plegers van terreurdaden. "In bepaalde gevallen zou de plicht moeten worden vervangen door een recht", werpt de Raad op.
Groen is niet verrast door de kritiek. "Dit bevestigt wat wij al lang zeggen: de meldingsplicht van N-VA is onduidelijk.
Wie in de sociale sector werkt, kan er onmogelijk uit afleiden waar de grens ligt. Welke informatie moet je melden om aan de wet te voldoen? Bovendien legt de meldingsplicht een veel te grote verantwoordelijkheid op de schouders van mensen", zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke."
N-VA houdt echter halstarrig vast aan hun voorstel. Een verandering van de meldingsplicht in een meldingsrecht is voor hen geen optie.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter