26 sep 2014

Zweedse coalitie verklaart de oorlog aan de treinreiziger

Een gemiddeldeverhoging

van het treinticket met 10 procent, dat zou het gevolg zijn van een gelekt besparingsplan van de federale onderhandelaars van N-VA, CD&V, VLD en MR, die ook het NMBS-investeringsplan willen herzien en opnieuw treinlijnen afschaffen.

"Dit is een oorlogsverklaring aan de treinreizigers. Zij werden al zwaar getroffen door veel vertragingen, afschaffing van lijnen, vroege en late treinen. Deze besparing op de NMBS is voor Groen en Ecolo onaanvaardbaar", reageert Kamerlid Stefaan Van Hecke: "Het getuigt van een totaal verkeerde visie op mobiliteit: investeren in het spoor is heel belangrijk om de gigantische verkeersproblemen in ons land te helpen oplossen. De reizigers weer naar de wagen duwen zal nog tot meer files en verkeerschaos leiden".

De plannen om te raken aan het meerjareninvesteringsplan (2013-2025), een investeringspakket van 26 miljard over 13 jaar, zijn onrustwekkend. "Deze investeringen waren al weinig ambitieus en onvoldoende om van het spoor een klantvriendelijke en moderne dienst te maken. Als de Zweedse coalitie hierop bespaart, zullen investeringen die al jarenlang nodig zijn, geschrapt of vertraagd worden", waarschuwt Van Hecke.

"Het afschaffen van nog meer treinlijnen zal het vooral voor reizigers in meer landelijke gebieden nog moeilijker maken om naar en van het werk te reizen met de trein. "Argumenteren dat sommige lijnen beter worden overgenomen door De Lijn houdt weinig steek want ook daar bespaart de Vlaamse regering zwaar", besluit het Kamerlid van Groen.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.